全球設計風向– 探知全球最新設計風向,為中國新設計力量,中國創意賦能...

Blog

公共空間

平介設計 | 蘇州“雲廊”空中自習室

全球設計風向感謝來自平介設計(蘇州平介建築科技有限公司)的公共空間項目案例分享:

“雲廊”空中自習室選址在車水馬龍的蘇州古城區與吳中區的交界處,傍晚華燈初上的時候,檸黃色的燈光映照在高聳的寫字樓間,綿綿綠意掩映婆裟的燈影,勾勒出一方悠閑、愜意的靜謐空間。整個項目在視線可達的範圍之中,對整個姑蘇老城的曆史風韻、傳統文脈呈俯瞰之姿。

Located at the intersection between the busy Suzhou archaic zone and Wuzhong district, when lights lit up at nightfall, sky gallery, the aerial study room as leisure and cozy space outlined by the lofty building office with lemon yellow light and whirling lamp shadow covered by endless green. In the range of sight, the project overlooks the charming history and traditional culture of the whole ancient city, Suzhou.

∇ 外景航拍(攝影版權 姚傑奇)aerial photo of exterior (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

Ⅰ空間布局:

Ⅰ Special Arrangement:

在相對擁擠的原有空間裏,“微觀造園”是雲廊自習室的設計手法,引入“廊”,“園”,“亭”的概念,在舊有基礎上巧妙利用蘇州傳統的造園手法進行空間的延伸與重構,將其改造為開放與半開放的新型複合空間,在交錯層疊的微景觀裏得到舒緩的精神世界。

In a relatively crowded space, the sky gallery was used the “microcosmic garden construction” method to be designed. By introducing concepts of corridor, garden, and pavilion, extending and reconstituting the space on the basis of existing by skillfully using garden constructing methods of Suzhou tradition, by which transforming it into a new composite space of open and semi-open. In the interlaced microcosmic view, one could get into a spirit world with leisure.

∇ 軸測圖(圖紙版權:平介設計)axonometric drawing (copyright by Parallect Design)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

Ⅱ入口空間:

Ⅱ Entrance Space:

入口處以折角交錯介入,提供了一種探索式的空間帶入感。同時,在入口拐角處植入景觀,伴隨使用者的視線角度的變化呈現不同的形態,使得空間更具節奏與韻律。自習室的主通道也采用開敞式的流線型走向,解決了擁擠狹小空間不夠流通的狀況。從室外步入室內的過程,人的情緒也逐漸從喧鬧過渡到舒緩,直到整個複合型空間完全呈現在眼前。

The entrance is interleaved in by a corner, which offered an exploratory sense of space access. Meanwhile, the landscape that was implanted in the corner of the entrance shows various morphologies with the change of the user’s view, giving the space more rhythm and rhyme. The main path to the study room used the open streamlined alignment to solve the crowded situation that the space is too small to move. On the way from the outdoor to the indoor, the emotion could be gradually transformed from noisy to relief, until the composite space is wholly shown in front of the eyes.

∇ 平麵布置圖(圖紙版權:平介設計)floor plan (copyright by Parallect Design)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 入口曲徑通幽,進入公共自習區則豁然開朗(攝影版權 姚傑奇)

The winding entrance leads to an open and clear space of public study room. (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 不同視角的景觀形態(攝影版權 姚傑奇) landscape morphology from different view (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

空間與材質的流動性:

Ⅲ Liquidity of Space and Materials:

空間內部利用輕質網狀金屬吊頂與連續秩序的鋼架重塑遊廊的意境,使大空間分割為不同尺度與功能的區域,但視線的阻礙並沒有割裂空間的連續性,整個空間始終處於一種動靜結合的平衡之中。

The interior space used a mesh metal ceiling in light quality and continuous ordered steel frame to reconstruct the artistic conception of the veranda, which divided the large space into areas with different sizes and functions. However, the impediment of sight didn’t segment the continuity of space. The whole space is always in a balance of dynamic and static combination.

∇ 遊廊意境(攝影版權 姚傑奇)artistic conception of veranda (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 延伸的空間(攝影版權 姚傑奇)the extending of space (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

空間與一層挑空空間銜接處,置入連續曲折的白色牆體,保證安全性,同時,牆體局部嵌入連續,可視化的窗洞,將空間內外的關係聯通,引入室外的窗景,隨著使用者行走的路徑變化而偶然出現的綠色植物再次增強了空間的動態,移步易景,仿似遊園。

The continuous and tortuous white wall was placed into the junction between the space and the void, which ensuring safety. Meanwhile, part of the wall was embedded with continuous and visible window, which link the interior space with the exterior space and bring in the outdoor scenery. With the change of users’ walking path, occasionally shown green plants reinforce the dynamic of the space again. The scenery changes with walks seem like a garden tour.

∇ 置入的牆體與窗景(攝影版權 姚傑奇)embedded wall and windows scenery (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 移步易景,仿似遊園(攝影版權 姚傑奇)The scenery changes with walks seems like a garden tour. (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

項目沒有選用繁縟的修飾和貴重的材料,僅在尋找空間的地理屬性和自身的現狀,再加以適合的材料去回應傳統建築的營造手法,為空間探索一種新的可能性。最終在材料選擇上也一直緊跟超現實的現代複古語言,極為克製的回應當下的商業氛圍。

The project didn’t use complex decorations or expensive materials, just explored a new possibility only by searching the locational attribute and own situation, plus the suitable materials to respond to the construction method of traditional architecture. Finally, in the selection of material, the project kept closely with the modern retro language and responded to the business environment with extreme restrain.

∇ 材料的空間營造①(攝影版權 姚傑奇)space construction by materials ① (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 材料的空間營造②(攝影版權 姚傑奇)space construction by materials ② (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

Ⅳ逃離現實的沉浸體驗:

Ⅳ Immersive Experience of Escaping from Reality:

在這裏,人們可以短暫逃離繁忙都市的現實,猶如置身於寧靜的自然花園,在緊張的工作中使身心得到放鬆,從而提高學習效率。精巧構思的曲線性的工作台與直線性的走廊空間形成對比,連續的曲線界麵將辦內部空間分割成不同的區域,使人產生不同的過渡體驗;鋪設在桌椅下的綠色鋪裝好似置身草地氛圍;穿插於工作台之間的相對低矮的蕨類等小型植物既能讓客戶感知自然,功能上又可切實地改善室內微氣候與環境,使每一個角落都能被綠色充滿;半通透式白色衝孔板圍而不合,模糊了空間的邊界,於是牆體的堅實感被消解,改變空間分割呆板的印象。純粹、自然、輕盈是整個空間遵循的主題,在喧鬧的姑蘇街景映襯下,它仿佛是靜止的,成為都市中一道亮麗的風景線。借窗外市井的生活,不同場景的引入讓每一個自習角落都不盡相同,或綠或白讓每一個客戶都有一個專屬於他自身的棲身之所。

Here, people could briefly leave away from the busy reality in the city. It makes people feel like in a quite natural garden. Either body or emotion could get relaxed from the busy work so that enhancing the study efficiency. The well-constructed curved workbench in contrast with the linear corridor space. The continuous curved interface divides the interior office space into different areas, making different transition experience. The green mat under the desks and chairs makes people feel like in the meadow. The small plants that relatively low such as ferns which intersperse across the workbenches could not only make users feel nature but also practically improve the indoor microclimate and environment in function. These plants make every area full of green. The semitransparent white punched plates surround the space without closing, which blurs the border of space. Therefore, the solidity of the wall is vanished, which changing the stiff impression of space division. Purity, nature, and lightness are topics that the whole space following. By the contrast made by the busy streets of Gusu, the space seems static and becomes a beautiful scenery of the city. The introduction of different sceneries of normal life outside the window makes each corner of the study room different. No matter green or white, it makes each user have an exclusive location to stay.

∇ 開闊自然的學習氣氛(攝影版權 姚傑奇)open and natural study environment (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 連續金屬網板圍合的討論空間(攝影版權 姚傑奇)the discussion room surrounded by continuous mesh metals (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 靜謐的自習空間(攝影版權 姚傑奇)quite study space (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 沿窗景觀(攝影版權 姚傑奇)scenery outside the window (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 透過人造窗景看另半個靜謐的自習空間(攝影版權 姚傑奇)

the other half quite study space looked through the artificial window scenery (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

∇ 局部細節(攝影版權 姚傑奇)partial details (copyright by Jieqi Yao)

寫字樓空中自習室,空中自習室,蘇州空中自習室,閱讀室設計,蘇州閱讀室設計,平介設計,平介設計作品,項目投稿

項目信息

項目名稱:“雲廊”空中自習室
設計方:平介設計(蘇州平介建築科技有限公司)
項目設計&完成年份:2020.11
設計團隊:楊波、楊楠
項目地址:江蘇省蘇州市姑蘇區吳中大廈
建築麵積:60㎡
攝影版權:姚傑奇
客戶:蘇州學則仕教育
公司網址:https://www.parallect-design.com
郵箱:[email protected]

Project name: “sky gallery” aerial study room
Designer: Parallect Design (Suzhou Parallect Design Architectural Technology Co. , Ltd.)
Project Design & Accomplish Date: 11/2020
Design Team: Bo Yang, Nan Yang
Project Address: Wuzhong Building, Gusu district, Suzhou, Jiangsu
Building Area: 60㎡
Photography Copyright: Jieqi Yao
User: Suzhou Xuezeshi Education
Company Website: https://www.parallect-design.com
E-mail:[email protected]

版權聲明:本站所有文章除特別標注授權發布外,其他文字內容均為原創,享有著作權保護,未經許可不得以任何形式進行轉載(包括且不限於:媒體、網站、公眾號等)。本文鏈接 -> 平介設計 | 蘇州“雲廊”空中自習室

暫時還沒有評論

0
  • 您好!遊客

    ';
    關閉
    Start typing to see products you are looking for.
  • 全球設計風向抖音號

    — — — — — — — — — — — — — —

    抖音號:全球設計風向

    短視頻我們分享:
    潮流時尚 | 先鋒藝術 | 建築
    室內 | 大宅別墅 | 零售商業

  • 全球設計風向微信公眾平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信號:design_trends

    探知全球最新設計風向,

    為中國新設計力量、中國創意賦能.

  • 購物車

    關閉
    Scroll To Top