全球設計風向– 探知全球最新設計風向,為中國新設計力量,中國創意賦能...

Blog

辦公樓, 園區規劃, 多功能空間

昱景設計 | 杭州中電・萬穀產業園

全球設計風向感謝來自COLORFULL 昱景設計的公共空間/產業園項目案例分享:

∇ 無限外延的東方三角 The infinite extension of oriental triangle

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

∇ 現代技法潑墨山水寫意 Splash ink landscape painting with modern technique

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

01項目區位Project Location

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

項目位於杭州市西湖區翠苑街道,地處“文三路電子信息一條街”的西端,工專路與文三路交彙口,距離西湖景區步行僅十餘分鍾,地理環境優越。占地約6500平方米,由3棟多層框架結構主樓組成。改造前主要服務於貿易加工類企業和倉儲功能。園區內硬件設施老化、業態落後雜亂、辦公環境陳舊的問題日趨凸顯,市場競爭壓力趨大。園區的全麵提升和改造迫在眉睫。

The project is located on Cuiyuan Street, West Lake District, Hangzhou, at the western end of the “Wensan Road Electronic Information Street”, at the intersection of Gongzhuan Road and Wensan Road. With a favorable geographical environment about only ten minutes away from West Lake, it occupies an area of about 6500 square meters and consists of three multi-story buildings with frame structure. Before the renovation, it mainly served the trade processing enterprises and as warehouses. The problems of aging hardware and facilities, backwardness and chaos, and obsolete office environment in the park had become prominent, and the pressure of market competition has increased. The comprehensive upgrading and transformation of the park was imminent.

02設計理念Design Concept

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

項目既存建築中存在大量三角形元素,這既是項目特征,又是一種充滿東方神韻的符號。因此我們決定在設計中盡可能放大該元素,使之成為項目的標誌性特征。

這些三角形大小和夾角各不相同,將它們不斷延展並相交後,在建築立麵上形成了猶如聯袂山棱的圖形,同時也符合基地片區特色。在此基礎之上,我們決定以黑白做為項目主色調,點綴以紅磚、木紋、綠植,用現代的建造技術在西湖的周邊潑墨一幅立體山水畫。

The presence of many triangular elements in the existing buildings is both a feature of the project and a symbol of oriental charm. Therefore, we decided to maximize this particular element in our design, and make it an outstanding feature of the project.

The triangles vary in size and angle, so that when they are extended and intersected, they form the shape of paired mountain ridges, which is also consistent with the character of the site. Based on this, we decided to use black and white as the main color of the project, interspersed with red brick, wood grain, and greenery, to create a three-dimensional ink landscape painting around the West Lake using modern construction techniques.

空間理念Space Concept

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

項目設計之初確定了園區“生態、人文、科技”的主題,強調人與自然,工作與環境的和諧發展。因而如何高效使用有限的空間成為了設計的重中之重。

園區原高密度的辦公和倉儲功能,使之缺乏共享休閑空間。我們聯想到西湖風景區以西湖為動線串聯各個景點的空間布局規劃,決定在不同維度置入不同體量的公共空間,並通過細節處理保證這些空間可見可達。同時也充分利用每棟樓的屋頂區域,根據大小布置空中花園、屋頂運動場等功能模塊。

At the beginning, we’ve set the theme of the park as “Ecology, Humanity, Science and Technology”, emphasizing the harmonious development of human and nature, work and environment. Thus, the efficient use of limited space became the most important design priority.

Originally served as high-density offices and warehouses, the park lacked shared leisure space. We were inspired by the spatial layout of the West Lake Scenic Area, which has the West Lake as its dynamic line connecting various attractions. We decided to put in different volumes of public space in different dimensions, and made sure that these spaces were visible and accessible through our detailing. We also made full use of the rooftop area of each building, arranging functional modules such as sky gardens and rooftop playgrounds according to the size.

光影遊戲Shadow Game

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

現場考察時,我們還有一個特別的發現,因為既存建築的圍合布局,當陽光以不同角度照入時,會在建築外牆上形成不同尺度的三角形陰影。利用這一點,我們通過設計,使得正午時陽光的陰影,與立麵上設計放大後的三角形體塊交錯,形成了新的等腰三角形。既豐富了立麵效果,也使得園區更具趣味性。

Another particular finding during the site visit was that the envelope layout of the existing buildings creates triangular shadows on the facade at different scales when the sunlight enters at different angles. We took advantage of this, and through our design, the shadows of the midday sun intersect with the triangular block of the facade, which is magnified by our design, to create a new isosceles triangle. This enriches the facade effect and makes the park more interesting.

03沿街麵Frontage

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

改造前的園區是完全封閉的,我們首先打開了沿街麵,並在沿街麵首層引入了精品配套,同時也豐富了園區的功能構架。

由於項目地處道路交彙處,該處立麵就成為了項目沿街展示麵的核心部分。我們通過增加造型雨棚、植物牆等手法營造出山巒疊嶂的感覺。即便在很遠處,屋頂的綠化牆也能躍入眼中,成為城市天際線中的一點新綠。

As the park was completely closed before the renovation, we opened up the street frontage and introduced boutique amenities on the first floor along the street, which also enriched the functional architecture of the park.

As the project is located at the intersection of roads, this facade became the centerpiece of the project. We created a sense of mountain peaks by adding stylized canopies and plant walls. Even from a distance, the green roof wall can be seen as a bit of new green in the city skyline.

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

充分研究建築體量之後,我們決定打開1至3層的電梯廳,增加戶外平台作為園區共享會客廳、休閑廳。同時繼續運用三角元素,配以彩色不鏽鋼板、水紋不鏽鋼板、綠化牆和LED屏,以此實現科技與自然並重。

After a thorough study of the building’s volume, we decided to open up the elevator halls from the 1st to 3rd floors and add outdoor terraces as a shared living room and lounge in the park. Also, we continue to use triangular elements, with colored stainless steel panels, water grain stainless steel panels, green walls and LED screens, in order to achieve equal emphasis on technology and nature.

04願景Vision

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

我們希望通過設計改造升級,將中電·萬穀項目打造成一個集創業、辦公、休閑於一體的互聯網+文化主題的未來園區。

同時作為杭州市西湖區老樓宇、老商圈改造的首批重點項目,我們希望通過設計,使中電·萬穀項目滴水漣漪,成為片區內的亮點。

We hope to transform and upgrade the CEC WEGO into a future park with the theme of Internet + culture, which integrates entrepreneurship, office and leisure.

Meanwhile, as one of the first batch of key projects of renovation of old buildings and old business districts in West Lake District of Hangzhou, we hope to make the CEC WEGO project a highlight of the area through our design.

∇ 總平麵圖 Site-plan

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

∇ 一層平麵圖 First floor plans

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

∇ 二層平麵圖 Second floor plans

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

∇ 三層平麵圖 Third floor plans

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

∇ 立麵圖 Elevations

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

杭州中電萬穀產業園,杭州中電萬穀辦公樓,中電萬穀產業園,中電萬穀產業園設計公司,產業園設計,寫字樓設計,杭州產業園設計,杭州寫字樓設計,昱景設計,項目投稿

項目信息

項目名稱:中電・萬穀
項目地址:浙江省杭州市西湖區文三路408號
設計方:COLORFULL 昱景設計
建築麵積:12,000㎡
公司網站:http://www.colorfull-design.com/
聯係郵箱:[email protected]
項目設計 & 完成年份:2020
設計指導:趙宗陽、小野良介
建築方案設計:川合豐、錢楊婷、安部井橋
建築設計深化:張顥、錢楊婷
室內方案設計:孫秀雲、謝晧翔、蔣瑜桑
室內設計深化:李立群、朱麗豔、蔣瑜桑
攝影版權:何煉
客戶:南京萬穀集團
材料:仿古紅磚、實木抽槽板、鋁板、防火板

Project name: CEC WEGO
Project location:408 Wensan Road, Xihu District, Hangzhou, Zhejiang Province
Design:COLORFULL YUJING DESIGN
Gross Built Area (square meters):12,000㎡
Website:http://www.colorfull-design.com/
Contact e-mail:[email protected]
Design year & Completion Year:2020
Design Guidance:Sunny Zhao, Ryo Ono
Architectural Design:Yutaka Kawai, Dodo Qian, Takashi Abei
Deepening of architectural design:Hao Zhang, Dodo Qian
Interior Design:Sylvia Sun, Louis Xie, Yusang Jiang
Deepening of interior design:Lily, Jolie Zhu, Yusang Jiang
Photo credits:Lian He
Clients:Wangu Group
Brands / Products used in the project:Antique red brick, solid wood grooved board, aluminum board, fireproof board

版權聲明:本站所有文章除特別標注授權發布外,其他文字內容均為原創,享有著作權保護,未經許可不得以任何形式進行轉載(包括且不限於:媒體、網站、公眾號等)。本文鏈接 -> 昱景設計 | 杭州中電・萬穀產業園

暫時還沒有評論

0
  • 您好!遊客

    ';
    關閉
    Start typing to see products you are looking for.
  • 全球設計風向抖音號

    — — — — — — — — — — — — — —

    抖音號:全球設計風向

    短視頻我們分享:
    潮流時尚 | 先鋒藝術 | 建築
    室內 | 大宅別墅 | 零售商業

  • 全球設計風向微信公眾平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信號:design_trends

    探知全球最新設計風向,

    為中國新設計力量、中國創意賦能.

  • Scroll To Top